Bestraten: hoe doe je dat?

Veel mensen kiezen ervoor om hun tuin te bestraten. Zo kun je een pad naar je huis maken of een heerlijk terras creëren. Een paar stenen leggen lijkt misschien makkelijk, maar er komt vaak meer bij kijken dan je denkt.

Zelfbescherming

Omdat je de hele dag op je knieën zit is het belangrijk om goede kniebeschermers aan te schaffen. Om te voorkomen dat je handen en tenen stuk gaan kun je het beste voor stevige werkschoenen en werkhandschoenen kiezen.

Ontwerp en ondergrond

Het is belangrijk om van te voren een ontwerp te maken en daarna alle maten in de tuin af te zetten met piketpaaltjes. De ondergrond dient 3 tot 5 centimeter dik te zijn. Dit is een zogenaamde straatlaag.

Graven en vullen

Voordat je begint moet je de oppervlakte eerst vullen met vulzand. Reken hierbij op een diepte van ongeveer 20 cm. Stamp bij het storten de grond zorgvuldig aan. Tril het zand eventueel na met een trilmachine. Is het lastig om aan zo’n apparaat te komen? Besproei het zand dan na met een tuinslang. Met een lat trek je de zandlaag recht. Laat de grond hierna minstens een dag met rust.

Aan de slag!

Begin tijdens het bestraten altijd aan de buitenste rand en zorg dat deze recht ligt. Het is belangrijk om de tegels strak tegen elkaar aan te leggen. Stenen kleiner maken doe je met een steenbeitel, een knipmachine of haakslijper. Gebruik hierbij wel een veiligheidsbril. Strooi na het bestraten droog, fijn zand over de tegels. Vul daarna de randen vol met zwarte grond en stamp dit stevig aan.

Liever uitbesteden?

Heb je geen tijd, energie of genoeg handigheid voor dit klusje? Geen probleem. Via werkspot.nl besteed je deze klus gemakkelijk uit. Nadat je een opdracht plaatst, krijg je minstens drie professionele stratenmakers bij jou in de buurt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s